dissabte, 12 de desembre del 2015

La coberta d'"Els àngels de Sóar": una reinterpretació de l'original de Dan Nicoletta

Daniel Nicoletta és el reporter gràfic per antonomàsia del San Francisco dels 70 del segle XX, el de la lluita pels drets civils dels homosexuals.

 
Nascut a la ciutat de Nova York 1954, Nicoletta va abandonar aquesta ciutat en la seva adolescència per assistir a la Universitat Estatal de San Francisco. Allí va començar la seva carrera fotogràfica i va conèixer Harvey Milk al Castro Camera, la cèlebre botiga de càmeres del carrer Castro que poc després acabaria sent el seu lloc de treball. A banda de la vessant més professional, Nicoletta col·labora amb Milk en la seva carrera política. Des d’aquesta posició privilegiada, no és estrany que els seus reportatges fotogràfics siguin imprescindibles per fer-se una idea visual del que passava al San Francisco d’aquells temps, sobretot el més gai; és tan així que, sense Nicoletta, l’autor d’Els àngels de Sóar ho hagués tingut molt més pelut per fer-se un paisatge en el qual moure’s quan descrivia aquell entorn, perquè les cròniques lletrades mai t’atansen a l’objecte i a la sensació de forma tan clara i directa.

La fotografia que il·lustra la coberta n’és el millor exemple. Panoràmica ampla que té el seu eix d’atracció a la banda dreta, és ideal per convertir-se en una coberta de llibre, embolcallant el llibre per davant i per darrere.
 
Tanmateix, sent una composició complexa, amb molts cossos i elements que poden distreure l’atenció, calia un cert processament d’imatge per destacar allò que es vol rellevar. El processament, amb tot no és aleatori; és a dir, té el seu sentit “simbòlic”. Així mateix, l’escena en la seva totalitat, per casualitats de la vida, manté unes quantes connexions amb allò narrat a la novel·la. Per no excedir-me en l’spoiler, només en diré un: la noia que ensenya el pits mira cap a la farmàcia, que està d’ofertes.
 
Amb aquest regal de realitat que em va fer Dan Nicoletta sense saber-ho, només calia posar el títol del llibre, la sinopsi i les lletres que distingeixen el llibre dintre de la col·lecció de Narrativa Contemporània de Llibres de l’Índex.

L'aplicació del processament de la imatge va ser dut a terme per Róger Castillejo Olán, maquetista i dissenyador.



 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada